Festiwal góralskiej kuchni i rzemiosła rozpoczął się mimo nie sprzyjających warunków pogodowych. Obok schroniska na Głodówce swoimi potrawami częstowało Koło Gospodyń Wiejskich z Brzegów. Można było spróbować tradycyjnych góralskich potraw: moskoli z masłem czosnkowym i bryndzą, bundzu w ziołach, korbacy, chleba ze smalcem i ogórkiem małosolnym, pierogów: z bobem, z kapustą i grzybami, wiejskich z kaszą, z bryndzą i oscypkiem, ruskich, barszczu czerwonego z kapuśniaczkiem, hałusek z omastą, flaczków, sałatki z grulami i bockiem. A jeśli tego było by mało to gospodynie na deser przygotowały ciasta: midownik, królewiec, karpatka, malinowa chmurka i racuchy drożdżowe, kołoc z miętą.
Całkowity dochód z Festiwalu przeznaczony jest na renowację Kaplicy Betlejemskiego Światła Pokoju.
Jeśli ktoś nie może dotrzeć na Festiwal to renowację kaplicy może wesprzeć na stronie www: zrzutka.pl – Renowacja Kaplicy Betlejemskiego Światła Pokoju
Pokazy i warsztaty rzeźbienia w drewnie w trakcie Festiwalu prowadzi Tomasz Dziedzic.